[...] na raka piersi. Ryzyko to może zostać zredukowane aż o 24%. Inne z badań sugerują, że niedobory choliny mogą nasilać ryzyko nowotworów wątroby. Jednak konieczne są dodatkowe badania, które by potwierdziły tego typu zależność. Wady cewy nerwowej Zwiększona ilość choliny w trakcie ciąży może zmniejszyć ryzyko wad rozwojowych płodu, takich jak wady [...]
Witamina K jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W pokarmach roślinnych, za wyjątkiem fermentowanej soi i kiszonej kapusty, występuje w formie filochinonu, czyli witaminy K1, natomiast w pokarmach zwierzęcych – głównie menachinonów, czyli witaminy K2. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] „paliwa” w zależności od fazy cyklu, w jakiej się znajdują. Wiadomo, że progesteron hamuje wykorzystanie tłuszczów i zmniejsza utlenianie węglowodanów. Potwierdzono to w badaniach Thomas B. Price i K. Sandersa. Wykazano, iż kobiety miały o wiele większe zasoby glikogenu (np. w mięśniem czworogłowym uda lub dwugłowym ramienia), jeśli były w [...]
Wbrew powszechnie panującej opinii witamina E to nie jest jeden związek chemiczny. Jest to cała grupa ośmiu form związków rozpuszczalnych w tłuszczach, charakteryzujący się różnym poziomem aktywności biologicznej. Witamina E najczęściej kojarzona jest z jej właściwościami antyoksydacyjnymi. Witamina E a zdrowie wątroby Gdy osobom chorym na [...]
Seks jest nieodłączną częścią naszego życia. Ludzie od tysięcy lat szukali sposobów na poprawę swoich doznań seksualnych, a w przypadku problemów z erekcją próbowali różnych produktów, aby sobie pomóc. Posiadanie zdrowego popędu seksualnego wiąże się ze zdrowiem fizycznym i psychicznym, więc nie jest niespodzianką, że jedzenie odgrywa znaczącą [...]
[...] niedoboru hydroksyproliny. Hydroksyprolina to aminokwas wyizolowany po raz pierwszy przez E. Fischera w 1902 r. z żelatyny wołowej, który, jak okazało się w późniejszych badaniach, jest charakterystycznym składnikiem dwóch typów białek ludzkiego organizmu – kolagenu i elastyny. Jak radzić sobie z problemem? Wprawdzie na rynku pojawiają się [...]
Możesz sobie nie zdawać z tego sprawy, ale styl życia i każdy z nawyków ma duży wpływ na Twoje zdrowie, a to oznacza, że o wielu kwestiach możesz decydować Ty sam. Udar mózgu jest jednym z częstych powodów śmierci w naszym społeczeństwie i choć jego przyczyn jest wiele, to wiedz, że zmieniając swój styl życia, możesz się przed nim nieco uchronić. [...]
W dzisiejszych czasach moda na sport oraz suplementację staje się coraz większa. O ile sport zazwyczaj nie jest niczym złym, o tyle suplementacja bywa nieprzemyślana, a niekiedy nawet nazbyt rozbudowana. Naturalne oraz przebadane zdrowe specyfiki są oczywiście jak najbardziej w porządku, niestety coraz więcej osób w celu poprawienia efektów sięga [...]
[...] krwi. Picie soku z buraka pomaga obniżyć ciśnienie krwi w ciągu zaledwie kilku godzin. Wyobraź sobie, jakie korzyści możesz osiągnąć, codziennie pijąc sok z buraka. W badaniach wykazano, że taki zdrowy nawyk może obniżyć skurczowe ciśnienie krwi średnio o 5 punktów. Odpowiedzialne za takie działanie są azotany. Po spożyciu, zostają one [...]
Ćwiczenia wiążą się z pewnym dyskomfortem. Zwłaszcza gdy zaczynamy trenować intensywniej i wychodzimy poza swoją strefę komfortu. Trening nie może być zbyt lekki i przyjemny, jeśli ma przynosić wyniki. Podczas ciężkiego treningu mogą pojawić się jednak pewne niedogodności. Czy kiedykolwiek doświadczyłeś któregoś z tych niewygodnych objawów podczas [...]
Najczęściej wymienianym minerałem w kontekście zdrowia kości jest wapń. Jest to absolutnie prawdą. Z drugiej strony, wapń jest tylko jednym z minerałów, który wpływa na zdrowie Twoich kości. Badania pokazują, że wiele składników odżywczych działa synergistycznie w kontekście utrzymania gęstości kości i zmniejszenia ryzyka osteoporozy. [...]
[...] się do myślenia. Zdecydowanie lepiej bazować na wiedzy medycznej, wypowiedziach lekarzy i naukowców, a nie memach w internecie lub samych nagłówkach artykułów. Referencje, badania, literatura: Angel Lanas i in. A nationwide study of mortality associated with hospital admission due to severe gastrointestinal events and those associated with [...]
[...] sterydy anaboliczno-androgenne, nie przez insulinę, a wskutek nadmiernego odwadniania ustroju. Odpowiednie nawodnienie może spowolnić proces starzenia Wyniki cytowanego badania wskazują, że zakres stężenia sodu 138–142 mmol/l wiąże się z najniższym ryzykiem pojawienia się chorób przewlekłych i/lub przedwczesnej śmierci. Zakres ten odpowiada [...]
[...] na treningach, a kilogramy spadają. Podsumowanie W początkowym etapie mężczyźni szybciej tracą na wadze i gubią więcej tkanki tłuszczowej, niż kobiety. Jak pokazują badania, różnica ta zmniejsza się z biegiem czasu. W początkowym etapie redukcji mężczyźni doświadczają większych korzyści wynikających ze spadku wagi, gdyż w większym [...]
[...] zostaną one zmarnowane. To tak jakby stosować kreatynę i trenować na siłowni co 2 tygodnie lub jeść jeden posiłek dziennie, a oczekiwać wzrostu masy mięśniowej. Współczesne badania sugerują, iż probiotyki mają ogromne znaczenie dla sportowców np. biegaczy, triatlonistów, kajakarzy, wioślarzy, a także przy występujących zaburzeniach przewodu [...]
[...] z oliwek odnotowano zwiększenie FMD (ang. flow-mediated dilatation), czyli poprawił się jeden z najważniejszych wskaźników np. mówiących o postępującej miażdżycy. W innych badaniach oliwa z oliwek obniżała też stężenie trójglicerydów. Badania epidemiologiczne wykazały, że podwyższone stężenia trójglicerydów mierzone na czczo wiążą się [...]
[...] do funkcjonowania mięśni i nerwów. Niektóre choroby uzasadniają ograniczenie sodu, ale spożywanie go mniej niż ok. 2-3g dziennie nie każdemu przyniesie korzyści. Niektóre badania sugerują, że ograniczenie sodu może zmniejszać wrażliwość insulinową i zwiększać poziom cholesterolu u zdrowej osoby. Może także niekorzystnie dla nas zmniejszać [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
[...] usmaży się je na patelni lub ugotuje i poda z dużą ilością tłuszczu oraz soli, stają się dietetycznym przekleństwem. Na razie istnieje hipoteza oparta o niskiej jakości badania, iż tłuszcze nasycone nie są tak szkodliwe dla układu sercowo-naczyniowego, jak wcześniej twierdzono. Najlepszą rekomendacją, by unikać artykułów pisanych przez [...]
Próbowałaś już wielu diet i straciłaś nadzieję, że kiedykolwiek schudniesz? Nie wierzysz już, że nadmiar tkanki tłuszczowej z brzucha zniknie, bez względu na to, jak bardzo się starasz? Możesz być pewna, że nie jesteś sama! Pomijając w tym momencie nadmiar jedzenia, nieprawidłowy dobór składników odżywczych i brak aktywności - na naszej drodze [...]